top of page
Zoeken
  • Raoul Kuiper

Het succesverhaal van Tworby - bekend van Dragons' Den

Bijgewerkt op: 24 apr. 2023


Tworby is voor iedereen die niet meer durft of kan fietsen op een tweewieler. Dit kunnen ouderen zijn, maar ook mensen met een bepaald ziektebeeld of een (verstandelijke) beperking. We willen dat deze mensen weer gaan of blijven fietsen. Tworby wordt geassembleerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast zorgt Tworby ervoor dat fietsen langer behouden worden, omdat je je eigen fiets gemakkelijk kunt ombouwen tot driewieler.

Bob van den Berg, oprichter van Tworby, heeft onlangs in Dragons’ Den een zeer overtuigende pitch gegeven. Met als resultaat dat Shawn Harris van investeringsmaatschappij Orange Wings besloot om in de startup te investeren. Deze kapitaalinjectie zal Bob helpen om te groeien naar de volgende fase. Ronald Beuk van Generous Minds heeft Bob bijgestaan tijdens zijn zoektocht naar de juiste financiering. In dit interview deelt Bob iets meer over zijn ervaring met het financieringsproces en begeleiding.


Leuk dat je je ervaring met ons wilt delen Bob! Kan je iets meer over jezelf vertellen?

Jazeker! Ik ben Bob, 28 jaar oud en ik heb Innovatiewetenschappen gestudeerd in Eindhoven aan de TU. Toen ben ik er achter gekomen dat ik iets in het sociale domein moest doen. Wat dat precies zou moeten zijn wist ik nog niet. De thema’s arbeidsparticipatie en duurzaamheid spraken me wel al aan. Na mijn studie heb ik bij de Voorwerkers de kans gekregen om Tworby op te gaan bouwen. Toen kwam voor mij alles samen. Mensen langer mobiel houden om zelfredzaamheid en vitaliteit te stimuleren. Arbeidsparticipatie omdat Tworby bij de Voorwerkers gemaakt wordt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En duurzaamheid omdat we mensen helpen hun eigen fiets te behouden.


Waarom ben je je eigen bedrijf gestart? Wat is jouw drijfveer?

Het heeft ook met mijn opvoeding te maken. Mijn moeder werkt bij een GGZ instelling, mijn vader heeft bij een social firm gewerkt en hij heeft nu de Voorwerkers opgericht. Een sociaal bedrijf waar hij mensen een plek biedt met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het sociale aspect heeft er bij mij dus al altijd onbewust al ingezeten.

Veel mensen om mij heen gingen toch bij de grote consultancies en corporates werken en ik heb daar ook wel over nagedacht. Je kan er natuurlijk heel veel leren. Maar zo’n heel groot bedrijf was het toch niet voor mij.

Het grappige is dat veel vrienden van mij, nu van deze grote bedrijven toch richting kleinere bedrijven gaan met meer oog voor een positieve bijdrage aan de maatschappij. Dat vind ik eigenlijk wel een goede beweging.


Herkenbaar inderdaad, wij zien dit ook bij mensen om ons heen. Je bent natuurlijk sociaal ondernemer met een reden en je focust je op een specifiek domein van Impact. Als je iets groter kijkt naar de verandering die jij als visionair voor de wereld zou willen, wat zou dat dan zijn? Hoe zou je willen dat de wereld er uit zou zien?

Peter Hobbelen heeft een boek geschreven en zegt, stop met Sociaal Ondernemen. Dat vind ik heel interessant en dat is ook hoe ik er naar kijk. Als we met zijn allen een beetje opletten, hoeft er niet een klein groepje heel veel op te letten. Sociaal Ondernemen moet ingebed worden, en niet vanuit wet en regelgeving maar vanuit intrinsieke motivatie. Het feit dat Tworby wordt gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vind ik niet meer dan logisch. Ik zou willen dat het vanzelfsprekend is voor mensen en bedrijven. Dat zou mijn utopie zijn. Stop met Sociaal Ondernemen, maak het de nieuwe norm. Laten we er met zijn allen aan werken, dan wordt het een stuk lichter en bereiken we ook veel meer.


Hoe is dat voor jou Ronald?

Ik zie deze beweging als de wat ik noem “Omgekeerde VOC”. Ik vind dat wij aan deze kant van de wereld te veel geld hebben en te veel voor eigen gewin hebben verdiend. We hebben in het verleden vergaard, kapotgemaakt en uit balans gebracht ten koste van anderen. Daarom hebben wij nu zoveel geld en zie je zo’n grote disbalans in de wereld.


Mijn droom zou zijn dat mensen zich realiseren, dat het geld dat ze hier teveel hebben, ze dat willen investeren in social enterprises die met hun bedrijf focussen op het rechttrekken van deze disbalans. Vooral in de early stage fase van deze social enterprises omdat als we de potentiële ‘impact unicorns’ door deze risicovolle fase heen weten te loodsen, dat daardoor het grote verschil gemaakt kan gaan worden. Traditionele investeerders investeren liever niet in deze fase, omdat het risico te groot is en ze nog onvoldoende zicht hebben op de te behalen financiële rendementen die voor hen als uitgangspunt gelden. Er is nu nog een te grote groep rijke mensen die investeren om nog rijker te worden.

Gelukkig investeren er ook steeds meer rijke mensen om meer impact te maken. Als we als mensheid uiteindelijk de balans herstellen zijn social enterprises niet meer nodig, want dan klopt het allemaal weer.


Bob: ja precies. Waar ik ook vanaf wil is de term Social Enterprise. Dit voelt betuttelend, ik heb een gewoon bedrijf. Maar alleen omdat ik maatschappelijke kernwaarden ten grondslag heb aan mijn bedrijf ben ik een Social Enterprise. Terwijl ik me niet anders voel.


Ronald: ik hoop ook dat de echte maatschappelijke kosten die we maken opgenomen worden in de P&L. Iets waar True Price zich bijvoorbeeld al lang hard voor maakt. Zo gaan we ervoor zorgen dat de slechte producten duurder worden, dus die ga je niet meer kopen. Daar heb ik eigenlijk de meeste hoop op op de middellange termijn.

Bob je was natuurlijk op zoek naar financiering. Wat had je precies voor ogen qua support? Het is een wereld waar je induikt die misschien wel nieuw voor je was?

Klopt. Ik had het financieringsproces nog nooit doorlopen. Het leek me daarom fijn om iemand naast je te hebben die met je meekijkt, en precies weet hoe het in elkaar steekt, je tips geeft welke informatie het belangrijkste is om te delen. Ik hou niet van fouten maken. Ik dacht als ik het doe met iemand die het vaker heeft gedaan dan wordt het een stuk gemakkelijker.


Generous Minds en in dit geval Ronald, helpt je met het zoeken naar de juiste financiering. Je weet als beginnend ondernemer niet hoe dit gaat, welke stappen er zijn. Je hebt iemand nodig die je wegwijs maakt in de wondere wereld van investeren. Hoe maak je een pitch deck, welke partijen schrijf je aan, met welk verhaal en tone of voice. Je leert heel veel tijdens zo’n proces. Die hele intensieve begeleiding heb je nodig.

Zeker in het begin was het fijn om samen met Ronald de gesprekken met investeerders te hebben. Daardoor heb ik vertrouwen gekregen hoe ik het aan moest pakken. Ik leerde hoe ik mijn hoofd koel moet houden en geen keuze te maken waar ik achteraf spijt van had kunnen hebben.

Zonder Generous Minds had ik niet met zoveel partijen gesproken en die kennis en ervaring opgedaan. Het netwerk en de begeleiding was waardevol. Ronald: Ik heb je ook enorm zien groeien, en je pitch bij Dragons’ Den was het absolute toppunt!

©Vincent TV Producties - Viaplay, format - Nippon Television Network Corporation licensed by Sony Pictures Television Ronald: Waar het ons bij iedere financieringsuitdaging om gaat, is niet enkel het doel om je gefinancierd te krijgen, maar vooral ook op de in onze ogen beste manier. Daarbij is het niet alleen zaak dat we de uiteindelijke financieringsvraag ‘cijfermatig’ met vaak een diversiteit aan financiers goed hebben ingevuld volgens onze ‘Integrated Capital’ aanpak. Maar vooral ook dat de financiers echt met jou en jouw bedrijf aligned zijn. En dan zowel qua impact doelstellingen, als welke ruimte en ondersteuning je nodig hebt om als ondernemer te kunnen floreren. En dat kan in onze ogen enkel als je met elkaar het niveau van ‘matchmaker of fundfinder’ overstijgt door echt als trusted partner er alles aan te doen wat nodig is om de ondernemer succesvol te maken. En daarvan durf ik wel te zeggen dat je aan Shawn Harris en haar team van Orange Wings een perfecte en veelbelovende match hebt gevonden.


''Dat kan in onze ogen alleen als je met elkaar het niveau van 'matchmaker of fundfinder' overstijgt door echt als trusted partner er alles aan te doen wat nodig is om de ondernemer succesvol te maken''


Hoe heb je het ervaren Bob om voor de gehele financiering samen op te trekken en te puzzelen met alle partijen hoe de financiering het beste vormgegeven kon worden?

Vanuit mijn ervaring heb ik ook met andere partijen gewerkt. De toewijding van Generous Minds en in mijn geval Ronald is uitzonderlijk. Die toewijding is zodanig groot dat ik met zekerheid durf te zeggen dat mensen die dichtbij hem staan, op vakantie of ‘s avonds daar zeker ook mee te maken hebben ;).

Toch is dat wel echt heel fijn, je weet dat je er samen echt voor gaat met dezelfde toewijding en energie. Dat geeft vertrouwen waardoor ik ook wat meer los durfde te laten. Je wilt er echt samen aan werken en bouwen. Als je niet op één lijn zit qua toewijding weet je dit ook snel genoeg.


Ronald: je gaat voor vaak best een lange tijd een behoorlijk intensieve samenwerking aan. Daarom is het zo belangrijk dat je samen op 1 lijn zit, anders krijg je het niet voor elkaar.


Ik ben die persoon die naast Ronald staat toevallig ;) En ik zie die toewijding, maar dat vind ik ook juist zo mooi. Samen voor die droom en Impact gaan, daar doen we het voor.


Ronald: wat ik ook mooi vond aan jou Bob is dat je ook open staat voor een stukje coaching. Zo hebben we bijvoorbeeld fasering in de financiering aangebracht en daar nog enkele dingen aangepast, ondanks dat je voor je gevoel al klaar was. Deze houding en manier van werken zorgt er ook voor dat je samen sneller tot succes komt.


Kan je iets meer vertellen over de samenwerking Bob? Hoe heb je Ronald ervaren, is er iets dat je toe wilt lichten?

Positief. In het begin ben ik altijd zoekende in een samenwerking, aangezien ik zelf altijd een heel duidelijk beeld heb hoe en waar ik heen wil. Als ik eenmaal een idee heb ga ik er 120% en dan is het alle hens aan dek, en dat zoek ik ook in een samenwerking. Met Ronald had ik vrij snel het gevoel dat dat wel goed zat. Ik kwam er snel achter dat Ronald precies de juiste kennis en het netwerk heeft dat ik nodig had. De communicatie was snel, daar hou ik ook van.


Hoe was dat voor jou Ronald?

Als je eenmaal gewend bent aan de snelheid die je samen wilt maken en samen intrinsiek gemotiveerd bent om er op de juiste manier een succes van te maken dan gaat het goed. Als Bob de financiering op een manier had willen aanpakken die niet klopte voor mijn gevoel dan was het gaan schuren. Wat ook oké is, want dan kom je uiteindelijk samen tot de beste aanpak. Maar wij hebben dat helemaal niet gehad.

Welke dingen heb je meegenomen uit het financieringstraject Bob naast de financiering zelf? Ik heb geleerd hoe je een financieringsvraag het beste kunt structureren en je een financieringsproces doorloopt van kop tot staart.


Is er iets dat je nog wilt meegeven aan Generous Minds?

Het was voor mij mooi geweest als er een expert was aangesloten die kennis heeft van waarderingen.


Ronald: daar heb je absoluut gelijk in. De expertise hebben we inmiddels aangetrokken en we zijn hem aan het integreren in ons financiële model. In het hele proces is de waardering nu nog veel meer geïntegreerd.


Dankjewel Bob voor het delen van je ervaring! We weten zeker dat Tworby een groot succes blijft en mensen weer het vertrouwen geeft om de fiets te pakken!
183 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page