Ronald Lewerissa
Designer of a preferable future
Ik probeer elke dag van mijn leven te leven volgens één regel: doe vandaag dingen die morgen beter maken
Wat ik doe
Ik ondersteun impact ondernemers door het creëren, ontwerpen en engineeren van wenselijke nieuwe producten die een verschil maken voor people, planet & profit. Van de eerste ideeën tot de kleinste details
Hoe ik klanten help
Bedrijven die duurzamere, inclusieve, onderscheidende, wenselijke en meer winstgevende producten willen ontwikkelen ondersteun ik met ontwerp- en engineeringvaardigheden om dit te realiseren
Aantal deliverables
- Ontwerpstrategie
- Ontwerpvisie
- Gekwantificeerd duurzaam ontwerp
- Engineered producten in 3D CAD
- Mock-ups en prototypes
- Technische tekeningen en productspecificatie
- Netwerk van partners voor productie
Voorbeeld klanten
Seepje / Verpakkingsontwikkeling van de verschillende Seepje-flessen
Seepje / Innovatie in nieuwe categorieën
Seepje / Automatisering van verpakkingsproces
Vogel's / Structurele verpakking van TV- en displaysteunen
Hero / Innovatie van gezonde babyvoeding
Dunlop / Ontwikkeling van een duurzaamheidsstrategie
African Clean Energies / Productontwikkeling
CIRCO / Faciliteren van CIRCO Tracks (serie van 3 workshops over circulariteit)
De Mar / Visie en productontwikkeling van Circulair Huissysteem 'Hûs'
Grolsch / LCA waarin verschillende verpakkingsscenario's worden vergeleken
Smurfit Kappa / LCA online winkellogistiek
Packadore / Opzetten van een collectief voor circulaire verpakkingen in de keten
Contact
Over mij
Ik ontwikkel producten die een verschil maken voor people, planet en profit. Ik help bedrijven en organisaties met hun innovatietrechter. Het maken van een roadmap naar de positieve impact die zij kunnen maken met hun producten en diensten. Met opeenvolgende innovaties op de roadmap geef ik ondersteuning en begeleiding bij de daadwerkelijke ontwerp-, ontwikkelings- en implementatieprocessen. Ik werk samen met hun ontwerpteam aan de ideevorming en het eerste ontwerp van hun nieuwe product. Als ze geen ontwerpteam hebben, kunnen ik en andere ontwerpers in ons Makers Team producten van begin tot eind ontwikkelen. Ja, ik hou van ontwerpen in de zin van een werkwoord. Het creëren van iets nieuws en iets moois geeft mij veel energie. Vooral als je het in teamverband mag doen. Het begrijpen van de gebruikers van producten, het bedenken van slimme oplossingen, het maken van mooie tekeningen en veel prototypes horen daarbij. Ik heb meer dan 30 jaar ervaring in productontwikkeling. Vers van de TU Delft / Industrial Design ben ik begonnen als ontwerper bij General Electric in Pittsfield MA, USA. Ik werkte aan innovaties voor de woningbouw in de VS. Het gaf me mijn eerste ervaring als ontwerper maar ook veel inzicht in hoe de Amerikaanse samenleving en het bedrijfsleven werkt.
Met de ambitie om een ontwerpbureau op te zetten keerde ik terug naar Nederland en startte samen met Jeroen Verbrugge FLEX/design. Onder onze leiding groeide FLEX uit tot een van de toonaangevende productontwikkelingsbureaus in Europa met 30+ design professionals. We ontwikkelden zowel baanbrekende als incrementele innovaties voor toonaangevende merken wereldwijd. LEGO, Sara Lee, Unilever, Tefal, Post NL, Tennant, Albert Heijn of Hero zijn slechts enkele van de vaste klanten voor wie we producten en structurele verpakkingen ontwikkelden. Als een van de eerste ontwerpbureaus integreerden wij insight research en in onze productontwikkelingsprocessen. Onze eigen onderzoeksmethoden hielpen klanten hun innovatietrechter succesvol te definiëren. Ik ben trots op alle designprijzen die we in de loop der jaren hebben gewonnen (Dutch Design Award, Red Dot, iF best of 10, ID, GIO best of category, Pentaward, Dieline, NL Packaging award) en dat sommige van onze producten in museums over de hele wereld staan (MoMa NY, Stedelijk Museum Amsterdam). Maar bovenal ben ik trots op het feit dat veel van onze producten het leven van mensen hebben verrijkt: hen naar een gezonde levensstijl hebben geleid, de samenleving meer circulair hebben gemaakt, hen op oudere leeftijd hebben geholpen, de werkdruk hebben verminderd en levensvreugde hebben gegeven.
De beste ervaring die je als ontwerper kunt opdoen, is zelf een product op de markt brengen. Pas dan zie je echt hoe moeilijk sommige problemen kunnen zijn, hoe praktische kwesties beslissingen kunnen beïnvloeden en hoe beperkingen in tijd en budget je proces beïnvloeden. Daarom heb ik me verbonden aan LOCOletter. Samen met Remon de Zeeuw brachten we het idee voor een innovatieve chocoladeletter tot leven. LOCOletter wordt nu al 3 jaar succesvol verkocht en vermarkt tijdens de Nederlandse feestdagen in retail en B2B. Het is van grote waarde om jonge ontwerpers te laten profiteren van mijn specifieke ervaringen. Bij FLEX/design zag ik het als mijn taak om jonge ontwerpers in hun eerste projectervaringen te begeleiden en hen te inspireren tot groots design. Ik heb geprobeerd hetzelfde te doen als docent aan de Design Academy en in gastdocentschappen aan verschillende Design Schools.
Door de jaren heen ben ik bestuurslid geweest van verschillende stichtingen en organisaties als verbinder met de creatieve industrie.
Sinds 2013 ben ik lid van Generous Minds. In 2018 heb ik de moeilijke keuze gemaakt om mijn aandelen in FLEX/design te verkopen aan Jeroen die sinds 1988 mijn partner was en me volledig in te zetten voor Generous Minds. Dit geeft mij de vrijheid om al mijn energie te besteden aan die projecten en die klanten waarvan ik geloof dat ze de grootste positieve impact maken. Omdat veel van de 'Minds' een andere achtergrond hebben, kan ik nieuwe dingen leren en een nieuw soort waarde toevoegen aan de projecten waaraan ik als ontwerper werk.
In 1993 heb ik een product ontwikkeld voor de Sociale Werkvoorziening Rotterdam. Dit is een organisatie die mensen in dienst heeft met een fysieke en/of mentale uitdaging waardoor ze moeilijk een reguliere baan kunnen vinden. Bij FLEX hebben we een klein product gemaakt dat het probleem van overtollige elektrische kabels (van lampen, apparaten, lap top computers, hoofdtelefoons) oplost. De CableTurtle, zoals dit consumentenproduct heet, wordt sinds 1993 jaarlijks meer dan een half miljoen keer verkocht. Het heeft voor een solide inkomstenstroom en vaste banen gezorgd. Als designicoon heeft het vele designprijzen ontvangen en maakt het deel uit van de permanente collectie van het MoMa in NY. Het is een van de beste voorbeelden van hoe design waarde toevoegt, zowel in sociale als in commerciële zin.
Seepje is een ander voorbeeld van de kracht van design. Het royale verpakkingsontwerp van Minds heeft dit geweldige merk geholpen de markt te penetreren en in Nederland, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk erkend te worden voor waar zij voor staan. Met het commerciële succes draagt Seepje bij aan minder plasticvervuiling, een lage CO2-voetafdruk en kansen voor vrouwen in Nepal. Kijk voor meer informatie over deze case naar mijn post over Seepje.
Design en 'design thinking' is een zeer krachtig instrument om wicked problems op te lossen. Voor Post NL hebben Jacco de Haan en ikzelf (samen met de ingenieurs van FLEX/design) een oplossing ontwikkeld om automatische postverwerking in de sorteercentra mogelijk te maken. Dit complexe probleem is opgelost door een proces van creatieve probleemoplossing, co-creatie met Post NL operators, vele prototypes en testen en natuurlijk gedegen engineering. Een solide oplossing is in 2017 geïmplementeerd en maakt sindsdien deel uit van het dagelijkse postsorteerproces bij Post NL. Geen brief in Nederland wordt bezorgd zonder dat deze door onze oplossing is gegaan.
Ik ben trots op alle design awards die we in de loop der jaren hebben gewonnen (Dutch Design Award, Red Dot, iF best of 10, ID, GIO best of category, Pentaward, Dieline, NL Packaging award) en dat een aantal van onze producten in musea over de hele wereld staan (MoMa NY, Stedelijk Museum Amsterdam). Maar bovenal ben ik trots op het feit dat veel van onze producten het leven van mensen op grote schaal hebben verrijkt: hen naar een gezonde levensstijl hebben geleid, de samenleving meer circulair hebben gemaakt, hen op oudere leeftijd hebben geholpen, de werkdruk hebben verminderd en levensvreugde hebben gegeven.
Ik ben diep verbonden aan Joan en mijn twee zonen. Het is moeilijk de juiste woorden te vinden om uit te drukken hoeveel vreugde ik beleef aan het feit dat zij deel uitmaken van mijn leven. Ik hou van de gewone dingen die we samen doen, de reizen die we maken, de maaltijden die we koken en de verhalen die we vertellen.